Stipendium till minne av Zaida Catalán

28 maj 2018

Ett stipendium har inrättats till minne av biståndsarbetaren Zaida Catalán.

Hallå där Lars Löfquist, lektor i tros- och livsåskådningsvetenskap, som har varit med och instiftat ett studentstipendium till minne av Zaida Catalán för studenter på masterprogrammet International Humanitarian Action.

Vad är syftet med stipendiet?
– Vi vill stödja studenternas möjlighet inom programmet för att åka på utbyte runt om i världen och förbereda sig på att arbeta internationellt och få perspektiv på vad det innebär att arbeta som humanitär hjälparbetare i andra delar av världen.

Vem var Zaida Catalàn?
– Zaida Catalán var en person som var intresserad av att åka ut i världen och göra skillnad genom humanitärt arbete. Hennes personliga historia är spännande, från det politiska arbetet i Sverige till arbete för FN i Demokratiska republiken Kongo. Jag misstänker att man kan se det som delar av exakt samma engagemang, att försöka göra förändringar som har betydelse.

Vilka är de som instiftat stipendiet till minne av Zaida Catalán?
– Nätverket Network on Humanitarian Action (NOHA) på förslag från Uppsala universitet. NOHA är ett samarbete mellan europeiska och icke-europeiska universitet som bland annat driver det gemensamma masterprogrammet i International Humanitarian Action om humanitärt arbete. 

Lars Löfquist, lektor i tros- och livs-
åskådningsvetenskap.

Varför har ni instiftat ett stipendium till minne av Zaida Catalán?
– Zaida Catalán är en bra representant för internationellt humanitärt arbete. Fram till det dramatiska mordet mars 2017 arbetade Zaida Catalán med internationellt humanitärt arbete och hon medverkade flera gånger på masterprogrammet i International Humanitarian Action, bland annat i en diskussion om vad humanitärt arbete ska vara i framtiden.

– Många studenter på masterprogrammet har samma ambition att åka ut i världen och göra skillnad och det vill vi stödja samtidigt som studenterna måste vara medvetna om att det kan vara farligt med humanitärt arbete.

När delas de första stipendierna ut?
– Vi har precis tagit beslut om de 35 första stipendierna på 1000 euro var och sex stipendier går till studenter vid Uppsala universitet.

---

Läs mer